Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żytni razowy chleb.

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka żytnia 500 g
drożdże świeże 50 g
sól do smaku 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
woda 500 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Żytni razowy chleb.

Do mąki razowej żytniej dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować.
Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Następnie przełożyć do formy o długości 25 cm i odstawić jeszcze na 30 minut.
Piec 60 minut w 210 stopniach.
Następnie delikatnie wyjąć chleb z blaszki.
Zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Smacznego :-)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zbyszek 02.04.2024 03:29
A cukru nie dodajemy wcale?
Doradca Smaku 02.04.2024 07:04
Można dodać, ale nie jest to obowiązkowy składnik :)
romanrafal
romanrafal 09.12.2014 14:11
pyszny chlebek
Ela15 18.11.2014 10:16
super chlebek
magdziorka6 03.10.2014 19:46
bardzo smaczny chlebek
Kolorowa 03.10.2014 19:26
Bardzo smacznie ;)
Mama niejadka 03.10.2014 15:41
Szybki przepis :)
bhb8 03.10.2014 15:19
przydatny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak