Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwijane bułeczki z marmoladą

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna typ 650 350 gram
drożdże świeże 10 gram
mleko ciepłe 1/2 szklanka
masło 40 gram
cukier 40 gram
jajko 1 sztuka
sól szczypta

NADZIENIE

marmolada 1 słoiczek
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
żurawina 50 gram

Porada

*marmolada jabłkowa

Przepis i sposób przygotowania na: Zwijane bułeczki z marmoladą

CIASTO: z drożdży, cukru, łyżki mąki i dwóch łyżek mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Do lekko podgrzanego mleka dodać masło, pozostały cukier i mieszać, aż się rozpuszczą.
Wyrośnięte drożdże połączyć z pozostałymi składnikami i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, Posmarować je marmoladą wymieszaną z cynamonem i żurawiną.
Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę i pokroić na 9 równych kawałów. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką. Blaszkę nakryć lnianą ściereczka i odstawić bułki do wyrośnięcia.
Następnie wstawić do nagrzanego do 160*C piekarnika i piec 20-25 minut. Studzić na kratce kuchennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 29.09.2014 16:34
Pyszne, lubię takie;)
molanka 29.09.2014 15:41
pyszny dodatek do śniadania
malaczarna23 29.09.2014 12:04
Smaczniutkie te buleczki:) musze zrobic:)
marcia7 29.09.2014 11:41
na drugie śniadanie jak znalaz
dodi 29.09.2014 10:52
apetycznie wyglądają
Triss 29.09.2014 10:09
super ślimaczki. :)
sasanka 29.09.2014 10:00
Jak z cukierni :) poproszę jedną do kawki :)
IZABELA29 29.09.2014 08:38
uwielbiam je z zimnym mlekiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak