Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Żurek

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa biała
500 gram
pietruszka
1 szt
seler
1 mały
marchew
2 szt
jajko
4 szt
boczek
150 gram
czosnek
1 ząbek
cebula
1 szt
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
Sklep Prymat
ziele angielskie
Sklep Prymat
majeranek
Sklep Prymat
udka kurczaka
1 szt
zakwas na żur
500 ml
śmietana 12%

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Kroki postępowania

1
Obrać wszystkie warzywa, nastawić garnek z wodą - 2 litry.
Krok 1 - Żurek foto
2
Do garnka wrzucamy warzywa, ziele angielskie, liść laurowy, udko z kurczaka i białą kiełbasę pokrojoną w krążki, pokrojony w małą kostkę boczek.
Krok 2 - Żurek foto
3
gotować około 2-3 godzin na wolnym ogniu. Dodać zakwas pod żur, Doprawić przyprawami. Dodać śmietany. Zagotować. Oddzielnie ugotować jajka. Podawać pokrojone na ćwiartki w talerzu. I zalać Żurkiem:)
Krok 3 - Żurek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 27.03.2015 14:25
lubie żurek z białą kiełbasą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak