Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości od kurczaka 1/2 kg
podgardle wieprzowe wędzone 15 dkg
olej 1 łyżka
marchewki 2 sztuki
por ok. 50 gram
cebula 1/2 dużej sztuki
ziemniaki 8-10 średnich sztuk
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą

Kroki postępowania

1
Kości umyć, przełożyć do garnka, zalać 2 litrami wody, zagotować. Zebrać szumowiny, gotować ok. 10 minut. Podgardle pokroić w małą kostkę, zrumienić na oleju.
Krok 1 - Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą foto
2
Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić.
Krok 2 - Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą foto
3
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Por, marchewkę i cebulę dodać do podgardla.
Krok 3 - Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą foto
4
Smażyć razem ok. 10 minut, co chwilę mieszając.
Krok 4 - Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą foto
5
Warzywa z podgardlem dodać do wywaru, gotować razem ok. 10 minut.
Krok 5 - Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą foto
6
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę.
Krok 6 - Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą foto
7
Dodać je do zupy. Dodać też trochę soli i pieprzu. Gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Krok 7 - Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą foto
8
Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 8 - Zupa ziemniaczana z wędzoną nutą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 18.09.2013 10:41
pyszna zupka!
Sroczka 16.06.2013 22:44
Bardzo smakowicie wygląda ta zupka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak