Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ziemniaczana z boczkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 szt
żeberka wieprzowe 200 gram
ziemniaki 1 kg
boczek wędzony 300 gram
marchew 1 duża szt
pietruszka 1 duża szt
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat kilkanaście szt
sól
pieprz
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ziemniaczana z boczkiem

Mięso dokładnie umyć, wrzucić do garnka i zalać zimną wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotować 30 minut.
Następnie dodać obraną pietruszkę i marchewkę w całości. Gotować 15 minut.
Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Dodać również majeranek i gałkę, gotować 20 minut.
Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć boczek, a gdy wytopi się trochę tłuszczu wrzucić cebulę i smażyć razem kilka minut. Wrzucić boczek i cebulę do zupy. Na tłuszcz, który został na patelni, wrzucić mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić zupę świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak