Zupa zacierkowa z warzywami :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 2 marchewki,½ pietruszki,kawałek selera,1/3 białej części pora,2 cebule,kawałek białej kapusty ( taki jak z włoszczyzny )

  • ziemniaki

    4 szt.
  • pieczarki

    6-8 szt.
  • olej słonecznikowy

    3 łyżki
  • woda

    1,5 l
  • natka pietruszki

    3 łyżki (posiekana)
  • liść laurowy

    2 szt.
  • ziele angielskie całe

    4 szt.
  • śmietana

    1/2 szklanki (słodkiej)
  • mąka

    3/4 szklanki
  • woda

    50 ml
  • zacierka

  • czosnek

    2 ząbek
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pieczarki pokroić w plasterki .W grubym rondlu rozgrzać olej i smażyć na rumiano pieczarki . Dodać pokrojone w piórka cebule i por , utarte na grubej tarce marchew , pietruszkę i seler , kapustę pokrojoną w cienkie plasterki .Smażyć 10 minut na małym gazie cały czas mieszając .W ostatnim momencie dodać masło. Zalać wodą i gotować 30 minut .Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki , kostki bulionowe lub trochę przyprawy do zup – gotować jeszcze 30 minut . Z mąki , z wodą i szczyptą soli zrobić zacierkę . Na wrząca zupę wrzucać kawałki ciasta ( grubą zacierkę ) .Gotować jeszcze 30 minut na małym gazie. Doprawić pieprzem , papryką , przyprawą do zup .Wlać śmietankę .
Podawać posypaną natką pietruszki .

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aisza1 14.12.2012 15:18
takie samo zdjęcie jest na Google.
Ewa104 22.07.2011 06:59
Takie zupy to ja bardzo lubię.
daria899 05.07.2011 19:16
bogato :)pyszna napewno
bogumiła3 11.09.2010 00:18
smaczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat