Zupa z młodego bobu i fasolki szparagowej z kaszą jaglaną

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bób

    500 g (ugotowanego i obranego)
  • fasola szparagowa żółta oczyszczona

    200 g
  • kasza jaglana

    100 g
  • rosół

    1,25 litra
  • cebula

    1/2 małej
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • sól

  • Czosnek suszony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Bób blendujemy na pastę. Fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy na małym ogniu w gorącym rosole około 15 minut po przykryciem(aż będzie miękka). Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu. Do miękkiej fasolki dodajemy pastę z bobu i roztrzepujemy dokładnie trzepaczką, wrzucamy cebulkę i całość gotujemy około 2-3 minuty. Zupę przyprawiamy i podajemy z ugotowaną kaszą. Możemy też do gotowej, zimnej zupy wrzucić ugotowaną kaszę i dokładnie wymieszać – wtedy zupa trochę zgęstnieje.

Agata B
Jeśli wolimy gęściejsze zupy to można użyć więcej bobu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat