Zupa z czerwonej fasoli na boczku

Zupa z czerwonej fasoli na boczku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola czerwona z puszki

    0,5
  • ziemniaki

    5
  • marchewki

    2
  • pietruszka

    1
  • cebula

    1
  • boczek wędzony

    10-15 dag
  • majeranek

    1 łyzka
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa z czerwonej fasoli na boczku foto
Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni
Krok 2 - Zupa z czerwonej fasoli na boczku foto
kiedy wytopi się nieco tłuszczu dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę (w razie konieczności można dodać odrobinę oleju), dodajemy majeranek i smażymy kilka minut.
Krok 3 - Zupa z czerwonej fasoli na boczku foto
Warzywa obieramy - ziemniaki kroimy w kostkę, marchewki i pietruszkę w półplasterki - warzywa przekładamy do garnka, dodajemy nieco soli i gotujemy.
Krok 4 - Zupa z czerwonej fasoli na boczku foto
Kiedy warzywa są miękkie dodajemy odsączoną z zalewy czerwoną fasolkę. Następnie odrazu dodajemy usmażony z cebulą boczek i całość gotujemy jeszcze 5 minut - doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Krok 5 - Zupa z czerwonej fasoli na boczku foto
Zupę podajemy na gorąco.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

12.11.2013 10:43
rewelacyjna zupka! :)

Bernadeta1

14.09.2013 00:18
Lubię taką zupkę

mysza75

19.02.2013 00:23
Uwielbiam fasolową :-)

babajaga1969

18.02.2013 21:28
konkretna zupa - takie lubię :)

babajaga1969

18.02.2013 21:21
bardzo fajna fasolowa, bo nie trzeba wcześniej namaczać fasoli - smaczna :)

w mojej kuchni

18.02.2013 20:57
moje smaki fasolowe się ugotowały

ewelinapac

18.02.2013 20:35
smakowita ta zupka, chyba mam już pomysł na jutrzejszy obiad. Wygląda tak kolorowo i apetycznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat