Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z buraczkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ok 6 szt
buraki 2 szt mniejsze
mięso wieprzowe ok 60 dag
natka pietruszki 1 pęczek
por 1/4 szt
marchew 1-2 szt
ocet 1 łyżka
sól
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
zacierka
mąka 5 łyżek
jajko 1 szt duża
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z buraczkiem

Ziemniaki, marchew i buraki obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew dowolnie a buraki ścieramy na tarce. Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i stawiamy do gotowania.

Z jajka i mąki zagniatamy twarde ciasto, odrywamy palcami małe kawałeczki i formujemy zacierki. Żeby się nie zlepiały oprószamy mąką.
Po ok 20 min gotowania dodajemy por, natkę pietruszki, ziemniaki, marchew i przyprawy. Gotujemy dalej ok 15 min i dodajemy starte buraczki i ocet. Gotujemy do miękkości.
Pod sam koniec gotowania wrzucamy zacierki i mieszamy.
Gotujemy 3-4 minuty.
Można dodać śmietanę.
Doprawiamy do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 26.04.2017 23:12
Smaczna i kusząca zupka;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak