Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z białej fasoli i warzyw
Fasolę namoczyć w wodzie przez noc. Następnie odlać wodę i zalewać
fasolę około 2 litrami świeżej wody.Gotować na małym ogniu aż fasola
zmięknie. Jeśli jest potrzeba dolać wodę.
Warzywa oczyścić.Cebulę pokroić w piórka,seler w plasterki i zeszklić
na oleju. Mięso pokroić w kostkę dodać do cebuli, podsmażyć. Wlać 1,5 litra gorącej wody.Marchewkę,pietruszkę pokroić w plasterki,czosnek posiekać
, papryki pokroić w paski i wraz z pomidory z puszki,liśćmi
laurowym,ziarenkami ziela angielskiego,dodać do mięsa .Gotować do
miękkości składników.
Na 10 minut przed zakończeniem gotowania zupy dodać ugotowaną fasolę.
Na koniec doprawić do smaku czubrycą solą i pieprzem i dodać natkę pietruszki.