Zupa tajska z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki

    8 szt
  • zmiażdżona łodyga trawy cytrynowej

    ¼ szt
  • pasta Tom ka

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • piersi z kurczaka

    200 g
  • drobno posiekana świeża kolendra

    1 łyżka
  • drobno pokrojona dymka

    1 szt
  • marchew

    40 g
  • seler

    40 g
  • por

    40 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • mleko kokosowe

    200 ml
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • ziarna sezamu

    1 łyżeczka
  • sos sambal oelek

    1 łyżeczka
  • imbir świeży

    1 łyżeczka
  • limonka

    1 liść
  • rosół z kurczaka

    800 ml
  • kiełki

    40 (mieszanka)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone warzywa (marchew, seler, por, dymka). Dodać kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalać bulionem, doprawić imbirem i sosem sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę Tom ka, sok z cytryny i kolendrę. Doprawić solą. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
atort111 09.07.2016 00:19
smacznie podana
kriso 03.07.2011 16:00
pyszne
jogobella231 12.04.2011 09:59
super
Jaheira11 08.02.2011 23:47
smakowite
Barbara55 02.11.2010 15:45
dobra zupa nie jest zła mimo że tajska
rakow2 31.10.2010 15:55
typowo polskie danie
buksiak12 25.08.2010 15:22
ciekawy przepis
Dorota71 25.08.2010 09:53
mniam mniam
Emilia22 25.08.2010 09:27
warto wypróbować
Allice 11.06.2010 11:54
Nigdy nie jadłam nic z tajskiej kuchni, może pora coś wypróboeac.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat