Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
krewetki
8 szt -
zmiażdżona łodyga trawy cytrynowej
¼ szt -
pasta Tom ka
1 łyżka -
sok z cytryny
2 łyżki -
piersi z kurczaka
200 g -
drobno posiekana świeża kolendra
1 łyżka -
drobno pokrojona dymka
1 szt -
marchew
40 g -
seler
40 g -
por
40 g -
czosnek
1 ząbek -
mleko kokosowe
200 ml -
olej sezamowy
1 łyżka -
ziarna sezamu
1 łyżeczka -
sos sambal oelek
1 łyżeczka -
imbir świeży
1 łyżeczka -
limonka
1 liść -
rosół z kurczaka
800 ml -
kiełki
40 (mieszanka)
Przepis i sposób przygotowania Zupa tajska z kurczakiem, krewetkami, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą
Na oleju sezamowym podsmażyć pokrojone warzywa (marchew, seler, por, dymka). Dodać kurczaka, krewetki, czosnek, trawę cytrynową i liście limonki. Zalać bulionem, doprawić imbirem i sosem sambal oelek. Pod koniec gotowania dodać mleko kokosowe, pastę Tom ka, sok z cytryny i kolendrę. Doprawić solą. Podawać ze świeżymi kiełkami i palonymi ziarnami sezamu.
Komentarze (10)