Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ZUPA SZCZAWIOWA.

5.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szczaw
3 garście
Sklep Prymat
marchew
2
pietruszka
2
bulion warzywny
1,5 litra
pieprz ziarnisty
2 ziarenka
ziele angielskie
2 ziarenka
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
1
Sklep Prymat
masło
2 łyżki
śmietanka 12-procentowa
1/2 szklanki
biała kiełbaska
200 g
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA SZCZAWIOWA.

Szczaw płuczę pod zimną wodą. Kroje go na mniejsze kawałki
i podduszam na maśle. Dzięki temu traci surowy posmak.
Zalewam usmażony szczaw wywarem. Marchew i pietruszkę
kroję w plasterki, wrzucam do wywaru razem z zielem
angielskim, pieprzem i liściem laurowym.
Gotuję całość, aż do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania, dodaję śmietankę, hartując ją najpierw
odrobiną gorącej zupy.
Kiełbaskę kroję, wykładam na dno talerza. Wlewam porcję zupy
i całość podaję z ugotowanymi na twardo jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 31.07.2013 09:23
wygląda bardzo ładnie :D
edzik 31.07.2013 09:06
ale pycha :)
idealme 31.07.2013 08:59
dawno nie jadłam zupy szczawiowej :)
Łukasz15 31.07.2013 08:42
Wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak