Zupa Pieczarkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    50 dag
  • kostka rosołowa

    1 szt.
  • woda

    1,5 l
  • cebula

    1 szt.
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
  • mąka

    2 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • makaron

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

We wrzącej wodzie rozpuścić kostkę rosołową. Dodać pieczarki wcześniej uduszone i przyprawione odpowiednio. Do całości włożyć obraną cebulkę przekrojoną na pół (nie drobniej, bo gdy nada już aromaciku zupie, wyjmiemy ją). Gotować ok.20-25 min. na wolnym ogniu.
Pod koniec gotowania zagęścić mąką wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody. Zabielić śmietaną. Doprawić jeszcze ew. do smaku.
Podawać z drobnym makaronem np. nitki, wstążki, świderki czy muszelki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat