Zupa ogórkowa z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słoik ogórków kiszonych

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • ogórek zielony

    1 szt.
  • udko z kurczaka

    1 szt.
  • pierś z kurczaka

    20 dag
  • sos sojowy

    5 łyżek
  • kostka rosołowa

    3 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 szt.
  • ziele angielski

    3 szt.
  • duży ziemniak

    1 szt.
  • włoszczyzna

  • czosnek ząbki

    2 szt.
  • serek topiony śmietankowy

    100 g
  • kwaśna śmietana

    1 łyżka
  • natka pietruszki

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • makaron wonton

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka opłukać, włożyć do wody. Dodać listki, ziele, kostki bulionowe. Zagotować, zebrać szumowiny.
Dodać grubo pokrojoną włoszczyznę( marchew, pietruszkę, seler, por)i ząbki czosnku. Gotować ok. 20 minut.
Dodać startego ogórka zielonego ze skórką, startą cukinie i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie - 10- 15 minut.
Dodać starte ogórki kiszone i sok - ścierałam na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Użyłam cały, 0,5 litrowy słoik domowych, kiszonych ogórków. Gotować dalej ok. 10 minut.
Zupę zdjąć z ognia. Doprawić sosem sojowym.
Odlać 1 szklankę bulionu do miski, serek topiony rozgnieść widelcem - dodać do miski z bulionem, mieszać do momentu uzyskania kremowego, jednolitego koloru (bez grudek. Dodać łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszać. Całość dodać do zupy. Wymieszać. Doprawić pieprzem, ewentualnie jeszcze sosem sojowym. Podawać z makaronem
wonton.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Sarenka 14.05.2011 18:54
Zupki uwielbiam i czesto przygotowuje, ale z ogórkiem i cukinia jeszcze nie próbowalam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat