Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa marokańska Harira

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 500 gram
marchew 1 szt
seler naciowy 4 łodygi
cebula 2 szt
ciecierzyca 400 gram
pomidory krojone z puszki 1 puszka
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
kurkuma 1/2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/2 łyżeczki
ryż 3 łyżki
sok z cytryny
oliwa
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa marokańska Harira

Kroki postępowania

1
Cebulę, marchew i selera kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy kurkumę, imbir i cynamon. Dusimy ok.10 min, aż warzywa nieco zmiękną i nabiorą aromatu.
Krok 1 - Zupa marokańska Harira foto
2
Filet myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i dusimy kolejne 10 min.
Krok 2 - Zupa marokańska Harira foto
3
Dodajemy pomidory z puszki, ciecierzycę, całość zalewamy ok.1,5 litra wody.
Solimy do smaku i gotujemy ok.15 min.
Krok 3 - Zupa marokańska Harira foto
4
Następnie wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości. Bardzo polecam.
Smacznego
Krok 4 - Zupa marokańska Harira foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak