Zupa lasagne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • bulion wołowy

    400 ml
  • makaron

    250 g (tripoline) *
  • passata pomidorowa

    500 ml
  • koncentrat pomidorowy

    140 g
  • marchew

    1
  • pasta paprykowa

    1/2 łyżeczki (ostra)
  • ser grana padano

    2 łyżki
  • cebula

    1
  • czosnek

    4 ząbki
  • majeranek

    1/2 łyżeczki
  • oregano

    1/2 łyżeczki
  • tymianek

    1/2 łyżeczki
  • bazylia świeża

    3 łyżki (posiekanej)
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz

Dodatkowo

  • ser grana padano

    150 g
  • mozarella

    125 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Cebulę obieramy i drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy czosnek i miażdżymy. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy czosnek i mięso mielone. Podsmażamy mieszając, do momentu aż mięso zmieni kolor. Następnie dodajemy startą na drobnych oczkach marchew, passatę pomidorową, koncentrat i bulion. Dodajemy pozostałe składniki i wszystkie przyprawy.
Mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Pamiętajmy, aby makaron był ugotowany al'dente. Ugotowany makaron kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy, mieszamy. Mozzarellę i parmezan ścieramy na tarce. Zupę nalewamy do miseczek, wierzch posypujemy startym serem mozzarella i grana padano. Podajemy udekorowane bazylią.
Buon appetito !

Notes

* można zastąpić makaronem lasagne
** można zastąpić chilli, pieprzem cayenne - oczywiście w innych proporcjach

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat