zupa kremowa z cukinii

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 szt
  • pomidor

    2 szt
  • bulion drobiowy

    0,5 l
  • tymianek

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • mąka ziemniaczana

    1 łyzeczka
  • śmietana

    1 szklanka
  • oliwa

    2 łyżki
  • żółtko jaja

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Małą cukinię obrać i pokroić, zalać wrzącą, osoloną wodą (tak aby woda przykryła cukinię) gotować ok 10 min. Pomidory obrać ze skórki i podsmażyć na oliwie aż zmiękną i połączyć z cukinią, dodać przyprawy. Podgotować.Całość przecieramy przez sitko i dodajemy bulion, zagotowujemy. Mąkę łączymy z mlekiem i ponownie podgotowujemy. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Można dodać koperek lub pietruszkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta 28.10.2012 13:13
ja uwielbiam cukinie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat