Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kremowa jabłkowo pomidorowa (pikantna)
Kroki postępowania
Pomidory (najlepsze do zup, sosów i przetworów są z gatunku Lima) sparzyć i zdjąć skórkę. Jabłka (z gatunku zimowych, kwaśne) pozbawić gniazd nasiennych, pokroić (ze skórką). Pomidory i jabłka zalać wodą (około 0,5 litra), doprawić (solą, pieprzem, chili, curry) i ugotować aż zaczną się rozpadać (około 10-15 min).
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na 1 łyżce oliwy.
Do zupy dodać zrumienioną cebulkę, zabielić śmietaną kwaśną do zup i zmiksować w blenderze razem ze świeżą bazylią na mus. Mój blender mieli wrzące płyny więc prosto z blendera wlewam na talerz, taka zupa jest gotowa do podania. Można udekorować chili i bazylią, można dodać oliwy extra. Smacznego.