Przepis i sposób przygotowania na: Zupa kartoflanka śląska
2. W garnku zagotowujemy wodę - połowę garnka :) Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
3. Warzywa (ziemniaki, pietruszka, marchewka, seler) myjemy, obieramy i kroimy - w kostkę albo jak lubicie inaczej :)
4. Do gotującej się wody wrzucamy warzywa, przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu, dopóki warzywa nie zmiękną (około 30 minut).
5. Boczek i kiełbasę kroimy na małe kawałki i podsmażamy na dużej patelni. Dodajemy posiekaną drobno cebulę i smażymy(jeśli boczek jest chudy i nie wytapia się niego dużo tłuszczu, dolejmy odrobinę oleju na patelnię). Dodajemy 2 łyżeczki majeranku, mieszamy i całą zawartość patelni dodajemy do gotującej się zupy.
6. Wracamy teraz do podsmażonej, ostudzonej mąki. Do 200 ml zimnej wody dodajemy mąkę oraz łyżeczkę kminku i szczyptę gałki muszkatołowej. Dokładnie mieszamy - tak, by nie było grudek. Wlewamy powoli do zupy i mieszamy.
7. Na koniec dodajemy do zupy śmietanę, do której wcześniej dodajemy drobno posiekane 3 ząbki czosnku.