Groch opłukałem i moczyłem w wodzie przez całą noc ,odcedziłem. Boczek pokroiłem w cienkie paski ,podsmażyłem (do chrupkości) na mieszance oleju i masła razem z pokrojoną w krążki kiełbasą. Skwarki oraz kiełbasę wyłowiłem i odłożyłem. Tłuszcz ze smażenia dodałem do grochu razem z marchewką ,pietruszką ,selerem ,porem ,majerankiem i płaską łyżeczką soli ,zalałem 1,5 l wody. Po mniej więcej 1,5 godziny wyjąłem warzywa ,dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i gotowałem przez kolejne 25 min. Do zupy pod koniec gotowania dodałem pokrojoną w kostkę (ugotowaną) marchewkę ,podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu ,pokrojoną w kostkę ,cebulę oraz boczek z kiełbasą. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.