Zupa cygańska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    3 średnie
  • papryka czerwona

    1 średnia
  • cebula

    1 średnia
  • pomidory

    2 średnie
  • boczek wędzony

    8-10 dkg
  • kiełbasa śląska

    2 kawałki
  • keczup pikantny

    2 łyżki
  • śmietana

    2 łyżki
  • ziele angielskie

  • sól do smaku

  • zielenina

  • cukinia

  • smalec

    łyżka kopiasta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Połowę smalcy dajemy na patelnię, podsmazamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę , gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię ( objętościowo mniej cukini ma być niż ziemniaków), pokrojoną w kostkę paprykę i pozbawione skórki pokrojone pomidory.zasmażamy to wszystko ok. 10 minuti dodajemy pokrojoną kiełbasę.. Podlewamy szklanką wody i dusimy jeszcze ok. 10 min. Następnie do duzego rondla elewamy 3/4 l wody , zagotowujemy , dodajemy pokrojony w kostkę lub paski chudy boczek , , listek laurowy , ziele ang. resztę smalcu i ziemniaki pokrojone w kostkę. Posolimy popieprzymy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.Następnie łączymy warzywa z patelni z ziemniakami, dodajemy keczup i przyprawiamy do smaku.Po zagotowaniu Można podlać smietaną ale niekoniecznie . Posypać zieleniną. Zupa powinna być dość gęsta o wyrażnym pomidorowo-paprykowym smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grażyna13 27.07.2013 18:04
Lubię takie smaki :)
ankaryba 10.05.2013 08:33
wygląda bardzo apetycznie :-)
romanrafal 26.12.2012 08:32
pyszna zupka
IZABELA29 13.12.2012 08:56
cygańska ale jaka pyszna
traktorek 08.10.2012 18:09
pyszności
Kuchareczka2 20.01.2012 10:10
wspaniała uwielbiam takie zupy na pewno wypróbuję
anemon 28.10.2011 09:00
Prawdziwie jesienna zupa, pięknie podana i apetyczna.
Beatris 25.08.2011 11:52
Jestem ciekawa jak smakuje. Zapowiada się smakowicie.
Motorek 20.08.2011 10:13
piękna ta zupka
RenataZ-et 21.07.2011 00:19
fantastyczny smak i wygląd!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat