Przepis i sposób przygotowania na: Zupa chorizo ( calado verde)
Zacznijmy od posiekania cebuli na drobną kostkę i następnie podsmażymy ja w garnku(celowo w garnku nie na patelni ponieważ ten garnek będzie nam później potrzebny) z plastrami chorizo. Cebulę z chorizo podsmażamy tak długo aż cebulka ładnie nam się zeszkli. Następnie wyjmujemy ją z garnka wraz z kiełbasą i odkładam na bok. Do tego samego garnka wrzucamy ziemniaki i zalewamy je bulionem i gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Następnie ziemniaki z bulionem wrzucamy do blendera i miksujemy na gładka papkę. Po czym powrotem wrzucamy do garnka.
Do bulionu z ziemniakami dodajemy drobno posiekaną kapustę, cebulę z chorizo oraz zmielony ząbek czosnku i gotujemy przez około 5 minut. Proszę pamiętać aby nie gotować zbyt długo ponieważ zarazem tracimy kolor a po drugie kapusta będzie rozgotowana….
No i teraz mamy pyszną zupę którą możemy udekorować listkiem Bazyli. Życzę smacznego.