Zupa buraczkowa

Zupa buraczkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda

    3 litry
  • buraki czerwone

    5-6 sztuk
  • cebula biała

    1 sztuka
  • marchew

    1-2 sztuki
  • żeberka wieprzowe

    0,5 kg
  • Majeranek suszony Prymat

    5 łyżeczek
  • ocet

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • przyprawa uniwersalna

    2 łyzeczki
  • śmietana 18 proc

    5 łyżek
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • ziele angielskie

    2 ziarenka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zupa buraczkowa

Kroki postępowania

Krok 1 - Zupa buraczkowa foto
Do garnka wlewamy wodę i wstawiamy ją na średni płomień gazu. Dodajemy opłukane żeberka i doprowadzamy do wrzenia. W między czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w grubą kostkę. Buraczki obieramy i 2 kroimy w kostkę, a pozostałe ścieramy na tarce na grubych oczkach razem z marchewką. Cebulę kroimy w kostkę.
Krok 2 - Zupa buraczkowa foto
Gdy wywar wrze dodajemy do niego najpierw ziemniaki i cebulę. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe warzywa, łyżkę octu, majeranek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na niewielkim ogniu około godziny, po tym czasie należy sprawdzić czy warzywa w zupie oraz mięso są ugotowane.
Krok 3 - Zupa buraczkowa foto
Gdy warzywa i mięso są miękkie zupę doprawiamy wegetą, solą i pieprzem. W osobnej misce umieszczamy śmietanę, dodajemy do niej odrobinę wody i dokładnie mieszamy. Następnie do miski ze śmietaną po chochelce wlewamy gorącą zupę ( płynną część) ciągle mieszając. Następnie śmietanę z połączoną zupą wlewamy do garnka. wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli zupa tego jeszcze wymaga to doprawiamy do smaku.
Do zupy buraczkowej można również dodać fasolę JAŚ, jeszcze lepiej smakuje:)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

mariuszek8 25.07.2015 20:58
Bardzo uwielbiam ją na obiadek!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat