Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy duszone z grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na zrazy

mięso wieprzowe 50 dag
bułka czerstwa 1 szt
mleko 1/2 szklanki
jajko 2 szt.
mąka pszenna 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
śmietana 1/2 szklanki

Składniki na farsz

grzyby suszone 1/3 szklanki
bułka czerstwa 1 szt
cebula biała 1 szt
masło 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy duszone z grzybami

Kroki postępowania

1
Wykonanie farszu:
Grzyby namoczyć, ugotować, zmielić a bulion grzybowy odstawić. Cebulę pokroić, zrumienić na maśle, dodać zmieloną czerstwą bułkę, przyprawy i zmielone grzyby. Całość dobrze wymieszać.
Krok 1 - Zrazy duszone z grzybami foto
2
Wykonanie zrazów:
Mięso wypłukać, pokroić i zmielić. Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajka i sól do smaku. Całość dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Zrazy duszone z grzybami foto
3
Formować owalne zrazy na dłoni i nadziać farszem grzybowym. Zrazy opanierować w mące, obsmażyć na tłuszczu.
Krok 3 - Zrazy duszone z grzybami foto
4
Zrazy przełożyć do garnka i zalać bulionem grzybowym. Dusić pod przykryciem około 30 minut, następnie zaprawić mąką ze śmietaną i jeszcze raz zagotować.
Krok 4 - Zrazy duszone z grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 04.10.2014 16:11
dla mnie bardzo smaczne danie podano

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak