Żołądki w sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żołądki drobiowe

    50 dkg
  • bulion drobiowy

    1/2 l
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej do smażenia

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • mąka pszenna

    1 czubata łyżka
  • masło

    30 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żołądki w sosie foto
Żołądki dokładnie oczyścić i umyć, przełożyć do garnka, zalać bulionem i zagotować. Gotować ok. 1 godzinę, a następnie wyjąć je z wywaru i pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 2 - Żołądki w sosie foto
Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju.
Krok 3 - Żołądki w sosie foto
Dodać do tego pokrojone żołądki, wymieszać, chwilę podsmażać.
Krok 4 - Żołądki w sosie foto
Do żołądków dodać zioła i przyprawy, oprószyć je mąką. Wymieszać.
Krok 5 - Żołądki w sosie foto
Wlać do nich pół szklanki zimnej wody, ponownie wymieszać. Wlać bulion, w którym gotowały się żołądki, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, mieszając od czasu do czasu.
Krok 6 - Żołądki w sosie foto
Zdjąć patelnię z ognia. Do żołądków dodać masło.
Krok 7 - Żołądki w sosie foto
Delikatnie mieszać, aż masło się rozpuści i połączy z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat