Złote naleśniki z jarmużem i mozzarellą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO NALEŚNIKOWE

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • maślanka

    1 szklanka
  • mleko

    1 szklanka
  • jajka

    2 szt.
  • olej

    2 łyżki
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • kurkuma

    około 0,5 łyżeczki

FARSZ

  • jarmuż

    300 g
  • cebula

    1 mała szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • śmietana

    1 łyżka
  • mozzarella

    około 120 g
  • oliwa

  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól do smaku

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zapraszam na smakowite i pożywne połączenie puszystych naleśników z jarmużem oraz serem mozzarella. Naleśniki swój kolor zawdzięczają kurkumie - jednej z najzdrowszych przypraw świata.

PRZYGOTOWANIE:

1. NALEŚNIKI: Do miski przesiewamy mąkę z kurkumą, wbijamy 2 jajka, wlewamy maślankę, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej olejem przed pierwszą partią smażenia).

2. FARSZ: Cebulę oraz czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy przez chwilę na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy jarmuż i dusimy go chwilę, aż zmniejszy swoją objętość. Do podduszonego jarmużu dodajemy łyżkę śmietany oraz doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy z kawałkami sera mozzarella.

Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy.

Życzę smacznego :)
Futka
Gotowe naleśniki świetnie komponują się z jogurtowym sosem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 28.09.2016 11:45
genialny kolor,i na pewno bardzo smaczne !
wyattearp 23.09.2016 21:44
Kolor świetny !!!
ania2610 23.09.2016 13:58
pięknie i smacznie wyglądają :)
mirosława4 23.09.2016 12:16
piękny kolor jesieni :)
Joanna Kryla 23.09.2016 11:55
Pysznie i zdrowo:)
Franciszek 23.09.2016 11:50
pięknie wyglądają
bietka 23.09.2016 11:41
smaczne naleśniczki : )
mysza75 23.09.2016 10:59
jakie dobre naleśniki
Krystyna32 23.09.2016 09:41
bardzo smaczne
kasia.s 23.09.2016 08:10
Bardzo apetyczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat