Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złocisty syrop

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1,2 kg
woda zimna 50 ml
wrzątek 600 ml
sok z cytryny 2 łyż.

Przepis i sposób przygotowania na: Złocisty syrop

Kroki postępowania

1
200 g cukru wsypuję do dużego garnka, wlewam 50 ml zimnej wody i doprowadzam całość do zagotowania. Gotuję dotąd, aż cukier się skarmelizuje, a mieszanina będzie koloru ciemnozłotego. Wtedy zdejmuję garnek z ognia.
Krok 1 - Złocisty syrop foto
2
Do zawartości garnka ostrożnie wlewam wrzątek prosto z czajnika (600 ml) i wsypuję cukier oraz dodaję sok z cytryny. Dokładnie całość mieszam i gotuję na niewielkim ogniu ok. 1 godziny, w tym czasie nie mieszam syropu i czekam, aż trochę zgęstnieje.
Krok 2 - Złocisty syrop foto
3
Po lekkim przestudzeniu wlewam syrop do przygotowanych wcześniej słoiczków, zakręcam.
Krok 3 - Złocisty syrop foto
4
Przechowuję syrop w temperaturze pokojowej.
Krok 4 - Złocisty syrop foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak