Przepis i sposób przygotowania na: Złocisty karp marynowany w mleku
Karp wigilijny to na większości stołów świątecznych pozycja obowiązkowa. Po usmażone na złoto kawałki karpia sięgną wszyscy domownicy i świąteczni goście. Aby karp wigilijny miał wyjątkowy smak, zamarynuj go w mleku, a potem smaż na złoty kolor.
Oczyszczone dzwonka karpia przeciąć na pół tuż przy kręgosłupie. Do zimnego mleka dodać połamane na kawałki liście laurowe, rozgniecione ziarna ziela angielskiego, pieprz cytrynowy, gałązkę rozmarynu i sól. Całość wymieszać.
Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki karpia i odstawić do lodówki na 8 godzin.
Zamarynowaną rybę osączyć dokładnie z marynaty za pomocą ręczników papierowych i delikatnie posolić pamiętając że sól już była dodawana do marynaty.
Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Kawałki karpia obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron przez około 12 minut.