ZŁOCISTY KARP MARYNOWANY W MLEKU

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ryba

  • karp dzwonka

    1 kg
  • mąka kukurydziana

    3 łyżki
  • olej rzepakowy

    1/4 szklanki
  • sól morska

    do smaku

Marynata

  • mleko

    600 ml
  • rozmaryn świeży

    1 gałązka
  • liść laurowy

    3 szt
  • ziele angielskie całe

    3 szt
  • pieprz cytrynowy

    1 łyżeczka
  • sól morska

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyszczone dzwonka karpia przeciąć na pół tuż przy kręgosłupie.Do zimnego mleka dodać połamane na kawałki liście laurowe,rozgniecione ziarna ziela angielskiego,pieprz cytrynowy,gałązkę rozmarynu i sól,wymieszać.Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki karpia i odstawić do lodówki na 8 godzin.Zamarynowaną rybę osączyć dokładnie z marynaty za pomocą ręczników papierowych i delikatnie posolić pamiętając że sól już była dodawana do marynaty.Na patelni rozgrzać olej rzepakowy,kawałki karpia obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron przez około 12 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 11.03.2016 10:55
przepyszna rybka
Ania84 02.02.2015 22:50
smaczny obiadek
Pietruszka 02.02.2015 22:49
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat