Złociste placki ziemniaczane z sosem ziołowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placki

  • ziemniaki

    0,5 kg.
  • przyprawa uniwersalna

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • jaja

    2 szt.
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cebula biała

    1 szt.

Sos ziołowy

  • filet z kurczaka

    2 szt.
  • serek topiony

    1 trójkącik
  • kwaśna śmietana

    1 szt.
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia

  • woda

    1/4 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Sos: Piersi myjemy i kroimy w małą kostkę. Oprószamy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej, solimy go i wrzucamy piersi. Smażymy aż zarumienią się. Zalewamy wodą i czekamy aż trochę wyparuje. Następnie dodajemy serek. Mieszamy dopóki stopnieje. Dodajemy śmietanę oraz zioła z pietruszką. Mieszamy i odstawiamy.

2. Ziemniaki i cebulę obieramy. Ziemniaki obmywamy wodą i kroimy na ćwiartki, cebulę również. Wrzucamy do robota kuchennego/ malaksera o ostrych ostrzach i miksujemy/siekamy ziemniaki (jeżeli ktoś nie ma to na tarce). Kiedy ziemniaki z cebulą będą zmiksowane dodajemy jaja i ponownie miksujemy. Gotowe ziemniaki przelewamy do miski. Solimy i dodajemy przyprawę uniwersalną oraz mąkę. Mieszamy szpatułką. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy małe placki. Zarumienić po obu stronach i wyłożyć na talerzyk z ręcznikiem papierowym aby odsączyć olej.

3. Gotowe placuszki polać sosikiem i posypać natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
VioletoweKucharzenie 20.03.2015 15:42
wyglądają bardzo apetycznie:-)
Wiktoria29 20.03.2015 14:21
super sosik
Kuchenka 20.03.2015 12:22
wspaniale wygląda , gratulacje

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat