Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Złociste pączki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 kg
mleko 1 szklanka
cukier 3 łyżki
drożdże 6 dag
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
olej 2 łyżki
spirytus 1 łyżka
masło 6 dag
cukier waniliowy 1 szt
sól 1 szczypta
marmolada z róży
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Złociste pączki

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Zarobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek mąki, kilkoma łyżeczkami ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce.
Krok 1 - Złociste pączki foto
2
Następnie mąkę wymieszać z podrośniętym rozczynem, żółtkami, jajkiem, resztą mleka, rozpuszczonym masłem, olejem, cukrem waniliowym, spirytusem i szczyptą soli. Całość dokładnie wyrabiać ręką przez około ½ godziny, po czym odstawić ponownie do wyrośnięcia.
Krok 2 - Złociste pączki foto
3
Z wyrośniętego ciasta urywać kawałki ciasta, nadziewać marmoladą i formować pączki, układać na stolnicy posypanej mąką i pozostawić przez chwilę do ponownego wyrośnięcia.
Krok 3 - Złociste pączki foto
4
W szerokim rondlu rozgrzać olej i smażyć pod przykryciem do zrumienienia. Dobrze złociste pączki wyjąć z tłuszczu i odsączyć na bibule.
Krok 4 - Złociste pączki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 14.02.2016 15:50
Chętnie bym zjadła :)
Motorek 14.02.2016 12:47
pyszne pączki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak