Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziołowe faworki domowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 375 ml
drożdże 50 g
sól 1 łyżeczka
kminek 1 łyzeczka
siemię lniane 1 łyzeczka
olej roślinny 100 ml
mąka 500 g/ok

Przepis i sposób przygotowania na: ziołowe faworki domowe

Z wody o tem.pokojowej , drożdzy i 1/2 szkl mąki zarabiamy zaczyn ,odstawiamy do podrośnięcia .
Gdy zacznie się powiększać , do zaczynu dajemy olej tłoczony na zimno przyprawy i mąkę , wyrabiamy ,aż ciasto będzie elastyczne .Odstawiamy znów do wyrosnięcia .
Gdy podwoi objęctość , lekko wałkujemy i wycinamy paski o szerokosci 3cm i robimy z nich chrust , czyli w każdym prostokącie ok 3cm x10cm nacinamy dziurkę ok 2 cm i przeplatamy ,Znów zostawiamy do wyrosnięcia , nastepnie peiczemy ok 15 min w piekarniku .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 17.03.2013 14:29
świetne do chrupania i do dipów
Rafał3 17.03.2013 14:14
mniam mniam palce lizać
Boska_Agatka 17.03.2013 14:08
wygląda apetycznie
dodi 17.03.2013 13:40
dla mnie również sie podoba.
WiktoriaGotuje 17.03.2013 13:37
super pomysł
Bogumiła
Bogumiła 17.03.2013 13:31
Bardzo ciekawy pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak