Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zimowy jabłecznik

5.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

mąka pszenna
450 g
cukier puder
100 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
jajko
2
białko
1
cukier waniliowy
1 łyżeczka
Sklep Prymat
mleko
60 ml
masło
150 g
sól
szczypta
Sklep Prymat

Nadzienie

jabłka
1,5 kg
cukier
3 łyżki
cukier waniliowy
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cynamon Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
masło
40 g

Porada

Wystudzony jabłecznik posypujemy grubą warstwą cukru pudru lub polewamy lukrem i kroimy w romby. Układamy w kształt gwiazdy.

Przepis i sposób przygotowania na: Zimowy jabłecznik

Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze części. Przełożyć je na dużą patelnię lub do garnka z grubym dnem. Na patelnię dodajemy ok. 50 ml wody, cukry, cynamon i masło. Patelnię przykrywamy pokrywką i dusimy jabłka co jakiś czas mieszając. Gdy jabłka się rozpadną, patelnię zdejmujemy z ognia.

Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, cukrami, szczyptą soli. Dodajemy mleko, jajka, masło i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blachy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką lub widelcem i smarujemy białkiem. Spód podpiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Na podpieczony spód wkładamy masę jabłkową. Drugą część ciasta również rozwałkowujemy na wielkość blachy o przenosimy na wałku na masę jabłkową. Jabłecznik wkładamy do piekarnika na 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wyattearp 20.10.2015 11:23
super ciasto
mysza75 19.10.2015 22:22
jakie fajne ciacho z jabłkami
Aannkaa82 19.10.2015 19:51
jaki wystudzony? :D ja tam najbardziej lubie jeszcze gorący (wiem wiem niezdrowo ale za to jak pysznie ) :)
Janina 19.10.2015 19:05
Bardzo lubię jabłeczniki;)
Wacław 19.10.2015 14:21
po prostu pycha :-)
Agata3 19.10.2015 12:43
pyszności :) poprosze kawałek do kawki :)
Megg 19.10.2015 12:38
przepysznie :-)
kuchcik89 19.10.2015 12:34
chętnie bym się poczęstowała :)
Motorek 19.10.2015 12:21
Mój ulubiony
Ewa Wojtaszko 19.10.2015 11:38
nie ma,to jak dobry jabłecznik :)
pajbek 19.10.2015 11:37
Pyszne kawałki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak