Zimowa zupa kukurydziana z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    200 g
  • marchew

    200 g
  • cebula

    200 g
  • ziemniaki

    700 g
  • kukurydza w puszce

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • chili

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • natka pietruszki

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Warzywa kroimy w kostkę, a boczek w paski. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek na rumiano. Boczek zdejmujemy, a na patelnię wrzucamy wrzucamy cebulę. Jeśli jest za mało tłuszczu to dolewamy olej. Smażymy do lekkiego zrumienienia i dodajemy marchew, dalej lekko obsmażamy, po czym dodajemy ziemniaki i jeszcze chwile przesmażamy.
Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podsmażone warzywa, boczek i kukurydzę z zalewą.Gotujemy do miękkości warzyw, około 15 minut. Po tym czasie w kubeczku mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym całość wlewamy do zupy. Mieszamy, przyprawiamy i ewentualnie posypujemy natką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 25.08.2014 22:22
takiej zupki jeszcze nie jadłam
Kejti 06.03.2014 08:43
Ciekawy przepis :-)
wyattearp 01.03.2014 12:54
smaczna zupka
kasienka23 28.02.2014 19:18
bardzo fajny pomysł na zupę :)
Rafał10 28.02.2014 18:01
pyszności , super widok
Joannasz3190 28.02.2014 16:37
Super zupka :)
DorotaZ 28.02.2014 16:23
Bardzo lubię takie zupki:)
Aga-25 28.02.2014 13:49
zupka mniam
Czyki 28.02.2014 13:36
Wspaniała ta zupka:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat