Zimne nogi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • udka z kurczaka

    2 szt.
  • skrzydełka kurczaka

    2 szt.
  • woda

    3 litry
  • marchewka

    3 sztuki
  • pietruszka

    2 szt.
  • seler

    15 dag
  • por (biała część)

    kawałek
  • cebula

    1 szt. (mała)
  • sól do smaku

    szczypta
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    10 szt.
  • Ziele angielskie całe Prymat

    5 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • ocet

    8 łyżek
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 szt. (na 2,5 litra płynu)

Dekoracja

  • groszek konserwowy

    1 opak.
  • jaja na twardo

    2 szt.
  • zielona pietruszka

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso: 2 piersi z kurczaka, 2 udka z kurczaka, 2 skrzydła z kurczaka gotować do miękkości. Dodać wodę w ilości 3 litrów. Gotować, na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodać włoszczyznę: 3 sztuki marchewki, 2 pietruszki, 15 dag selera i kawałek pory białą cześć oraz małą cebulkę. Dodać sól, pieprz w ziarnkach 10 sztuk, 5 sztuk ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć z garnka, wystudzić, obrać z kości i pokroić na drobne części. Marchewkę wykorzystać do dekoracji. Wywar doprawić solą, pieprzem i 8 łyżkami octu dokładnie przecedzić do garnka i rozpuścić w nim żelatynę (żelatyna na 2,5 litra płynu). Wywaru nie wolno gotować, żelatyna ma być wsypana do gorącego wywaru i wymieszać. Dodać pokrojone mięso i odstawić na bok. Przygotować pojemniki lub salaterki - na ich dnie ułożyć marchewkę, można dodać również groszek, jajko lub zieloną pietruszkę (wg. uznania). Zalać zawartość tężącym wywarem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mama niejadka 02.02.2015 19:16
A gdzie te warzywa ulozone na dnie? :)
Zdzisław 02.02.2015 16:37
dobra galareta
Adamorek 02.02.2015 15:28
coś wspaniałego choć takie proste

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat