Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
1 kg -
śmietana
250 ml -
pomidory
40 dag -
jajko
4 szt -
ser żółty
20 dag
Przepis i sposób przygotowania Ziemniaki zapiekane z pomidorami
Pomidory sparzyć wrzątkiem i zciągnąć z nich skórę a nastęnie pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę,a nastęnie dodać do niej pokrojone ziemniaki.Jajaka ugotować na twardo i również pokroić w plasterki.
Do żaroodpornego naczynia które należy wysmarować masłem włożyć warstwami połowę ziemniaków jajka, pomidory, cebulę oraż resztę ziemniaków.Każdą warstwę przesypać przyprawami oraz startym serem.Wierzch polać śmietaną.Piec w piekarniku ok 10 min.
Komentarze (0)