Ziemniaki zapiekane z pomidorami

Ziemniaki zapiekane z pomidorami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • śmietana

    250 ml
  • pomidory

    40 dag
  • jajko

    4 szt
  • ser żółty

    20 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ziemniaki zapiekane z pomidorami

Ziemniaki bardzo dobrze uyć i ugotować w mundurkach, nastęnie ziemniaki obrac i pokroić w plastry.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i zciągnąć z nich skórę a nastęnie pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę,a nastęnie dodać do niej pokrojone ziemniaki.Jajaka ugotować na twardo i również pokroić w plasterki.
Do żaroodpornego naczynia które należy wysmarować masłem włożyć warstwami połowę ziemniaków jajka, pomidory, cebulę oraż resztę ziemniaków.Każdą warstwę przesypać przyprawami oraz startym serem.Wierzch polać śmietaną.Piec w piekarniku ok 10 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat