Ziemniaki zapiekane w soli z ziołowym twarożkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    9-11 sztuk
  • Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat

    1 kg
  • ser twarogowy

    3 łyżki
  • czosnek ząbki

    1 ząbek
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    2 szczypty
  • śmietana kwaśna

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy i osuszamy. Sól wsypujemy do dużego naczynia żaroodpornego, robimy wgłębienia- do nich wkładamy ziemniaki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celcjusza przez około godzinę. W trakcie oczekiwania przygotowujemy twarożek- czosnek rozgniatamy, dodajemy sól, pieprz, zioła, śmietanę i ser.
Ziemniaki po upieczeniu wyjmujemy z soli (uwaga: mogą być bardzo gorące), delikatnie ugniatamy palcami, przepoławiamy i wkładamy do środka twarożek.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat