Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki zapiekane w soli z ziołowym twarożkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 9-11 sztuk
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 1 kg
ser twarogowy 3 łyżki
czosnek ząbki 1 ząbek
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 szczypty
śmietana kwaśna 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki zapiekane w soli z ziołowym twarożkiem

Ziemniaki myjemy i osuszamy. Sól wsypujemy do dużego naczynia żaroodpornego, robimy wgłębienia- do nich wkładamy ziemniaki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celcjusza przez około godzinę. W trakcie oczekiwania przygotowujemy twarożek- czosnek rozgniatamy, dodajemy sól, pieprz, zioła, śmietanę i ser.
Ziemniaki po upieczeniu wyjmujemy z soli (uwaga: mogą być bardzo gorące), delikatnie ugniatamy palcami, przepoławiamy i wkładamy do środka twarożek.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak