Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki z bobem i groszkiem cukrowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki młode 1/2 kg
groszek cukrowy 2 garści
bób 2 garści
szynka parmeńska 4 plastry
olej rzepakowy 1 łyżka
cebula zielona 1 sztuka
ocet balsamiczny 1-2 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki z bobem i groszkiem cukrowym

Ziemniaki wyszorować i ugotować, odstawić do przestudzenia. Bób ugotować i obrać. Groszek obrać i obgotować 2 minuty w osolonym wrzątku, przecedzić i przestudzić, a następnie wyjąć groszki ze strączków.
Ziemniaki pokroić w 0,5 cm plastry, a szynkę w paseczki szerokości 1 cm. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić szynkę, po chwili dodać ziemniaki i smażyć razem – mieszając – do zrumienienia. Następnie dorzucić groszek i bób, wymieszać i smażyć jeszcze minutę.
Całość doprawić solą, pieprzem i skropić octem balsamicznym. Na talerzu posypać dużą ilością pociętej zielonej cebulki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak