Ziemniaki smażone z boczkiem z

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • wędzony boczek

    10 dag
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • przyprawa do ziemniaków

    2-3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie plasterki, lekko posolić i na chwilę odstawić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Skwarki wyjąć i odłożyć, a na gorącym tłuszczu usmażyć ziemniaki. Gdy będą rumiane, pod koniec smażenia, posypać przyprawą do ziemniaków Prymat oraz skwarkami i starannie wymieszać przez potrząsanie naczyniem. Podawać jako dodatek do dań z mięsa.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia561 15.02.2011 23:44
tradycyjne
szajba2 30.01.2011 15:01
bardzo lubię
Tika4444 03.11.2010 08:21
fajny przepis
berys18 02.11.2010 07:30
super - proste i pyszne
rakow2 18.10.2010 15:40
pewniak
Barbara55 15.09.2010 15:37
super bardzo lubię takie wersje pieczone, smażone ziemniaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat