Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki duszone z pomidorami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 75 dag
pomidory 50 dag
cebula 3 szt
tłuszcz do smażenia 2-3 łyżki
sól
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki duszone z pomidorami

Ziemniaki obrać, opłukać dokładnie, pokroić w dość grube plastry. Pomidory pokroić w grube plastry. Cebulę obrać, pokroić w półplastry. Tłuszcz stopić w rondlu, ułożyć w rondlu warstwami: ziemniaki, pomidory, cebulę. Oprószyć solą, dodać listek laurowy. Dusić pod przykryciem chwilę na dużym ogniu, następnie na małym. Nie mieszać tylko potrząsać rondlem. Uważać, aby się nie przypaliła. Można podlać kilkoma łyżkami wody. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie, doprawić do smaku pieprzem. Podawać np. z kefirem, kwaśnym mlekiem lub jako dodatek do mięs.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak