ziemniaczki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • słonina

    0,5 kg
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Przeciskamy przez praskę. Słoninę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na średnim ogniu aby uzyskać skwarki. Oddzielamy skwarki od wytopionego smalcu i krasimy nimi wierzch ziemniaków. Podajemy osobno na gorąco do czystych zup typu żurki i barszcze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat