Ziemniaczane kąski z piekarnika

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Polecam przepis na pieczone ziemniaczki z piekarnika. Wspaniały smak i odmiana od tradycyjnie podawanych do obiadu gotowanych ziemniaków. 

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • ziemniaki

    1300 gramów
  • masło

    3 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czosnkowy mielony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • papier do pieczenia

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki umyj, pokrój na połówki, a następnie na mniejsze kawałki.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni góra-dół.

Roztop w rondelku 3 łyżki masła.

Do miski wlej olej oraz roztopione masło. Dodaj przyprawy i wymieszaj.

Mieszankę przypraw z masłem i olejem wlej do ziemniaków. Dobrze wymieszaj, aby wszystkie ziemniaki i z każdej strony były dobrze omaszczone przyprawami z olejem.

Na blaszkę połóż warstwę papieru do pieczenia, wysyp ziemniaki i rozłóż na całą blaszkę.

Blaszkę włóż do rozgrzanego wcześniej piekarnika.

Ziemniaki piecz 50 minut. Mieszaj, co kilka minut. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij blachę z pieczonymi ziemniaczkami.

Życzę smacznego!

Dotamisio
Ziemniaczki możesz podać z dodatkiem sosu czosnkowego. Ja dodatkowo i żeby było bardziej kolorowo dodałam jeszcze szczypiorek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat