Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane bułki

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 25 dag
mąka żytnia 20 dag
mąka pszenna typ 550 35 dag
woda 400 ml
oliwa 3 łyżki
drożdże suche 1 opakowanie
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane bułki

Kroki postępowania

1
Ziemniaki dobrze utłuc i przerzucić do miski robota, dolać ciepłą wodę i wymieszać do ziemniaczanej masy dodać obie mąki, cukier, sól, drożdże i oliwę z oliwek. Przy pomocy robota zagnieść ciasto ( gdyby było za luźne dodać 2-3 łyżki mąki pszennej) i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Ziemniaczane bułki foto
2
Stolnicę podsypać mąką razową i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, zagnieść ponownie jeszcze raz na stolnicy i podsypując mąka utoczyć wałek z ciasta, następnie ostrym nożem pociąć na porcje i uformować bułki.
Krok 2 - Ziemniaczane bułki foto
3
Każdą bułkę obtoczyć w mące razowej i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, tępą strona noża na środku bułek zrobić małe wgniecenie i odstawić do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 250st i na dnie ustawić naczynie z wodą lub kostkami lodu, wstawić bułki i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę, wyjąc pojemnik z wodą i dopiec bułki około 15 minut.
Krok 3 - Ziemniaczane bułki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 25.06.2017 18:38
Ciekawy przepis;))
JulkaTomeczek 25.06.2017 13:51
Super bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak