Ziemniaczane bułki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    25 dag
  • mąka żytnia

    20 dag
  • mąka pszenna typ 550

    35 dag
  • woda

    400 ml
  • oliwa

    3 łyżki
  • drożdże suche

    1 opakowanie
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ziemniaczane bułki foto
Ziemniaki dobrze utłuc i przerzucić do miski robota, dolać ciepłą wodę i wymieszać do ziemniaczanej masy dodać obie mąki, cukier, sól, drożdże i oliwę z oliwek. Przy pomocy robota zagnieść ciasto ( gdyby było za luźne dodać 2-3 łyżki mąki pszennej) i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 2 - Ziemniaczane bułki foto
Stolnicę podsypać mąką razową i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, zagnieść ponownie jeszcze raz na stolnicy i podsypując mąka utoczyć wałek z ciasta, następnie ostrym nożem pociąć na porcje i uformować bułki.
Krok 3 - Ziemniaczane bułki foto
Każdą bułkę obtoczyć w mące razowej i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, tępą strona noża na środku bułek zrobić małe wgniecenie i odstawić do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 250st i na dnie ustawić naczynie z wodą lub kostkami lodu, wstawić bułki i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę, wyjąc pojemnik z wodą i dopiec bułki około 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 25.06.2017 18:38
Ciekawy przepis;))
JulkaTomeczek 25.06.2017 13:51
Super bułeczki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat