zielone gniazdka

zielone gniazdka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak

    20 dkg
  • szczaw

    10 dkg
  • liście młodej pokrzywy

    10 dkg
  • sałata zielona

    3 liście
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • jajko

    1 szt
  • żółtka

    2 szt
  • śmietana

    3 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • skórka z cytryny

    1/4 łyżeczki
  • sól

  • pieprz

  • gałka muszkatołowa mielona

    szczypta
  • cukier

    szczypta
  • orzechy włoskie

    2 łyżki
  • ser żółty

    3 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szczaw,szpinak,pokrzywę i sałatę myjemy i osuszamy kroimy paski,cebulę i czosnek obieramy i siekamy.W rondelku topimy masło i szklimy cebulę i czosnek dodajemy pokrojoną zieleninę i chwilkę smażymy mieszając,doprawiamy do smaku solą,pieprzem,cukrem,gałką sokiem i skórką z cytryny dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu.Oddzielamy żółtko od białka,żółtko mieszamy ze śmietaną i orzechami i wlewamy do zieleniny,mieszamy i zdejmujemy z ognia.Białko ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zieloną masą.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni,kokilki smarujemy masłem,wypełniamy przygotowaną masą szpinakowo-szczawiową,w środku robimy wgłębienie i w każdym umieszczamy surowe żółtko,posypujemy startym serem i zapiekamy w gorącym piekarniku 25 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewelina47

09.10.2011 13:34
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat