Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone ciasteczka z rukolą

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 245 g
orzechy włoskie 10 g
olej kokosowy 30 g
smalec 90 g
cukier kokosowy 50 g
rukola świeża 40 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone ciasteczka z rukolą

PRZYGOTOWANIE CIASTECZEK JEST BANALNIE PROSTE. Wszystko wymiesza nam robot kuchenny, mikser.

Świeżą rukolę należy dobrze opłukać i lekko osuszyć w ręczniku papierowym, lub ściereczce lnianej. Do miksera wkładamy mąkę, pokrojony tłuszcz, cukier kokosowy, kilka orzechów włoskich. Rukolę lekko posiekać i dodać do miksera.

Wszystko miksujemy, najpierw pulsacyjnie, potem normalnie, do momentu uzyskamy gładkiej zielonej masy. Ciasto przekładamy na blat, kilka razy ugniatamy ręką i albo całość zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Albo za pomocą foli rolujemy w dwa walce średnicy kilku cm, zawijamy w folię i schładzamy z zamrażalniku.

Ja zrobiłam pół na pół.

Schłodzone ciasto z lodówki rolujemy w walec i kroimy w 1-1,5 cm paski, zamrożone od razu kroimy w paski.

Pieczemy w 190 C do 10 minut. Ja część swoich troszkę przepiekłam, bałam się że będą surowe, a tak by nie było. A tak trochę straciły zielony kolor, ale NIE CUDOWNY SMAK.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 29.06.2017 09:31
Dziękuję, wyszły rewelacyjnie :)
Bożena Matuszczyk 29.06.2017 07:37
Fajne smakowite ciasteczka.;)
jagoda5913 29.06.2017 00:50
fajne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak