Zielone ciasteczka z rukolą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    245 g
  • orzechy włoskie

    10 g
  • olej kokosowy

    30 g
  • smalec

    90 g
  • cukier

    kokosowy 50 g
  • rukola

    świeża 40 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE CIASTECZEK JEST BANALNIE PROSTE. Wszystko wymiesza nam robot kuchenny, mikser.

Świeżą rukolę należy dobrze opłukać i lekko osuszyć w ręczniku papierowym, lub ściereczce lnianej. Do miksera wkładamy mąkę, pokrojony tłuszcz, cukier kokosowy, kilka orzechów włoskich. Rukolę lekko posiekać i dodać do miksera.

Wszystko miksujemy, najpierw pulsacyjnie, potem normalnie, do momentu uzyskamy gładkiej zielonej masy. Ciasto przekładamy na blat, kilka razy ugniatamy ręką i albo całość zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Albo za pomocą foli rolujemy w dwa walce średnicy kilku cm, zawijamy w folię i schładzamy z zamrażalniku.

Ja zrobiłam pół na pół.

Schłodzone ciasto z lodówki rolujemy w walec i kroimy w 1-1,5 cm paski, zamrożone od razu kroimy w paski.

Pieczemy w 190 C do 10 minut. Ja część swoich troszkę przepiekłam, bałam się że będą surowe, a tak by nie było. A tak trochę straciły zielony kolor, ale NIE CUDOWNY SMAK.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KORAL 29.06.2017 09:31
Dziękuję, wyszły rewelacyjnie :)
Bożena Matuszczyk 29.06.2017 07:37
Fajne smakowite ciasteczka.;)
jagoda5913 29.06.2017 00:50
fajne ciasteczka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat