Przepis i sposób przygotowania na: Zielone babeczki
Do jednej miski wsypujemy przesianą mąką i sól. Dodajemy cukier. Mieszamy.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka widelcem, dodajemy oleju, jogurtu, olejku waniliowego oraz barwnik. Mieszamy wszystko widelcem aż do połączenia się składników.
Składniki suche przesypujemy do składników mokrych. Mieszamy widelcem na gładką masę - mieszamy wszystko tylko w jednym kierunku.
Do szklanki wlać ocet i dodać sodę. Jak powstanie piana dodać do ciasta, szybko wymieszać i wlać do foremek wyłożonych papilotami do ich brzegu.
Piec ok. 20 min. w temp. 180 C lub do suchego patyczka.
Zielony lukier:
Cukier, cynamon i sok z cytryny razem utrzeć. Podgrzać troszkę w garnuszki i wylać po odrobinie na babeczki. Przyozdobić świeży lukier płatkami migdałowymi.
Smacznego