Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone babeczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 2 1/2 szk
cukier kryształ 1 1/4 szk
sól
jajko 2 szt
olej rzepakowy 1 1/2 szk
ocet 10 % 1 łyżka
olejek waniliowy 5 kropli
cukier puder 200 g
sok z cytryny 7 łyżek
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
barwnik niebieski 15 kropli
płatki migdałowe
barwnik spożywczy 5 niebieski
jogurt naturalny 1 szk
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone babeczki

Ciasto:
Do jednej miski wsypujemy przesianą mąką i sól. Dodajemy cukier. Mieszamy.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka widelcem, dodajemy oleju, jogurtu, olejku waniliowego oraz barwnik. Mieszamy wszystko widelcem aż do połączenia się składników.
Składniki suche przesypujemy do składników mokrych. Mieszamy widelcem na gładką masę - mieszamy wszystko tylko w jednym kierunku.
Do szklanki wlać ocet i dodać sodę. Jak powstanie piana dodać do ciasta, szybko wymieszać i wlać do foremek wyłożonych papilotami do ich brzegu.
Piec ok. 20 min. w temp. 180 C lub do suchego patyczka.


Zielony lukier:
Cukier, cynamon i sok z cytryny razem utrzeć. Podgrzać troszkę w garnuszki i wylać po odrobinie na babeczki. Przyozdobić świeży lukier płatkami migdałowymi.
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 12.02.2014 00:42
taka inna i na pewno smaczna
IwonaDD 08.02.2014 17:21
urocze babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak