Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z sosem czekoladowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

żeberka wieprzowe 1 1/2 kg
sól do smaku
przyprawa chili pomidor

sos czekoladowy

Sos pieczeniowy jasny 1 opakowania
kakao 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
cukier trzcinowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z sosem czekoladowym

Opłukane i osuszone mięso nacieram solą i przyprawa pomidor z chili, odstawiam do lodówki na 1 godzinę. Układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 min, zmniejszam temperaturę do 180 °C i piekę jeszcze przez 2 godziny. Upieczone zostawiam w piekarniku na dwie godziny, potem zlewam sos z pieczenia do rondelka, zagotowuję, dodaję sos pieczeniowy cały czas mieszając, wsypuję kakao, cukier, a na końcu doprawiam octem balsamicznym i chili.
Mięso dziele na porcje, układam na talerzach , polewam sosem czekoladowym i podaję z ziemniakami z wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak