ŻEBERKA W SOSIE PO WĘGIERSKU

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    800 gram
  • cebula

    1 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • śmietana 18-procentowa

    4 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżeczki
  • liście laurowe Prymat

    1 szt
  • sól

    do smaku
  • smalec

    2 łyżki
  • ziele angielskie całe

    2 szt
  • papryka ostra mielona

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - ŻEBERKA W SOSIE PO WĘGIERSKU foto
Żeberka poporcjować.umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem..Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć żeberka na rumiano z obu stron następnie zdjąć żeberka z patelni.
Krok 2 - ŻEBERKA W SOSIE PO WĘGIERSKU foto
Na patelnię na której się smażyły żeberka wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażyć na złoto. Pod koniec smażenia dodać słodką i ostrą paprykę,nie smażyć długo bo papryka będzie gorzka.
Krok 3 - ŻEBERKA W SOSIE PO WĘGIERSKU foto
Przełożyć żeberka ponownie na patelnię z cebulą i papryką,całość podlać wrzącą wodą około 3 szklanki,dodać sól,ziele angielskie i liść laurowy i duśić pod przykryciem około 45-50 minut aż żeberka będą miękkie,10 minut przed końcem gotowania dodać koncentrat pomidorowy.
Krok 4 - ŻEBERKA W SOSIE PO WĘGIERSKU foto
Mąkę wymieszać ze śmietaną,dodać do uduszonych żeberek,gotować jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje.Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 5 - ŻEBERKA W SOSIE PO WĘGIERSKU foto
Gotowe danie podajemy z ziemniakami i surówką.SMACZNEGO.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 30.10.2013 16:59
smaczne miesko
Papryczka 09.08.2013 21:33
lubię takie danie
misia53 11.04.2013 01:16
uwielbiam żeberka , zwłaszcza takie chudziutkie jak u ciebie i sosik też fajny
Ewelina38 21.03.2013 20:43
uwielbiam to mięsko, a w takim sosiku muszą smakować wybornie :)
Wacław 30.11.2012 11:01
wysmienite mięsko,pycha
Krystyna32 27.11.2012 08:44
extra
mirosława4 23.08.2012 19:18
aż chce się jeść :)
Ada-Gaba 12.08.2012 08:58
bardzo apetyczne
Betka 28.07.2012 19:35
wygląda zachęcająco!;D
Łukasz15 16.07.2012 09:02
Pyszne mięsko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat