Żeberka w sosie miodowo-musztardowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    1,6 kilograma
  • marchewki

    3 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 liść
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    5 ziaren

Marynata:

  • miód

    5 łyżek
  • musztarda

    5 łyżek
  • sok z cytryny

  • olej

    4 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żeberka w sosie miodowo-musztardowym foto

1. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze części, zawierające po 2 kostki, osuszamy i solimy.
2. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze części.
3. Do garnka wlewamy ciepłą wodę. Dodajemy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, marchewki i żeberka.

Krok 2 - Żeberka w sosie miodowo-musztardowym foto

4. Całość gotujemy do momentu, aż żeberka będą miękkie.
5. Żeberka wyjmujemy z wody i odstawiamy do ostygnięcia.
6. Przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki - miód, musztardę, sok z cytryny, olej i sól i pieprz mielony - dokładnie mieszamy w misce.

Krok 3 - Żeberka w sosie miodowo-musztardowym foto

8. Ostudzone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy marynatą przy pomocy pędzelka. Pozostałą część marynaty przelewamy również do naczynia.
9. Zamarynowane mięso odstawiamy na około 2 godziny do lodówki.
10. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
11. Wyjmujemy przyprawione mięso z lodówki i wstawiamy do piekarnika na około 20-30 minut. Co jakiś czas obracamy, aby żeberka nam się przyrumieniły z obu stron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Christopher 26.01.2014 19:59
Pysznie wyglądają.
kasienka23 26.01.2014 11:57
wglądają bardzo apetycznie!
gosia561 26.01.2014 00:02
super złociste
Megg 25.01.2014 23:35
Rewelacyjne żeberka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat