Żeberka w sosie miodowo-musztardowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka

    1,6 kg
  • marchewki

    3 szt
  • liść laurowy

    1 szt
  • ziele angielskie

    4 ziarenka
  • sól

  • pieprz ziarnisty

    5 ziarenek
  • marynata

  • miód

    5 łyżek
  • musztarda

    5 łyżek
  • sok z cytryny

  • olej

    4 łyżki
  • sól

    2 łyżki
  • pieprz czarny mielony

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żeberka w sosie miodowo-musztardowym foto
1. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze części, zawierające po 2 kostki, osuszamy i solimy.
2. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze części.
3. Do garnka wlewamy ciepłą wodę, wrzucamy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, marchewki i żeberka.
Krok 2 - Żeberka w sosie miodowo-musztardowym foto
4. Całość gotujemy do momentu, aż żeberka będą miękkie.
5. Żeberka wyjmujemy z wody i odstawiamy do ostygnięcia.
6. W międzyczasie przygotowujemy marynatę.
7. Wszystkie składniki: miód, musztardę, sok z cytryny, olej i sól dokładnie mieszamy w miseczce.
Krok 3 - Żeberka w sosie miodowo-musztardowym foto
8. Ostudzone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy marynatą przy pomocy pędzelka. Pozostałą część marynaty przelewamy również do naczynia.
9. Zamarynowane mięso odstawiamy na ok 2 godz. do lodówki.
10. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
11. Wyjmujemy przyprawione mięso z lodówki i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut. Co jakiś czas obracamy, aby żeberka nam się przyrumieniły z obu stron.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Christopher 26.01.2014 19:59
Pysznie wyglądają.
kasienka23 26.01.2014 11:57
wglądają bardzo apetycznie!
gosia561 26.01.2014 00:02
super złociste
Megg 25.01.2014 23:35
Rewelacyjne żeberka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat