Żeberka duszone w sosie z cebulą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    1 kg
  • cebula biała

    2 sztuki
  • śmietana 18 proc

    150 ml
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • sól

  • papryka słodka

  • olej do smażenia

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Żeberka duszone w sosie z cebulą foto
1. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy, pieprzymy i obsypujemy papryką słodką. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Krok 2 - Żeberka duszone w sosie z cebulą foto
2. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na dużym ogniu żeberka z każdej strony.
Krok 3 - Żeberka duszone w sosie z cebulą foto
3. Przekładamy wszystko do większej patelni, dolewamy tyle wody, aby żeberka były prawie przykryte i zagotowujemy.
Krok 4 - Żeberka duszone w sosie z cebulą foto
4. Cebule kroimy w drobną kostkę i dosypujemy do potrawy. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę.
Krok 5 - Żeberka duszone w sosie z cebulą foto
5. Po tym czasie dodajemy mąkę rozmieszaną w śmietanie i wszystko jeszcze raz zagotowujemy.
Krok 6 - Żeberka duszone w sosie z cebulą foto
6. Żeberka polane sosem podajemy z ziemniakami, pyzami lub pieczywem.

Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (34)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madzai 25.03.2017 09:56
rewelacyjna propozycja
Przepisy Joanny 23.02.2014 13:55
robię podobnie, pyszne żeberka
Krystyna32 24.01.2014 07:30
pyszne żeberka
Malinka 20.01.2014 12:04
Bardzo lubię takie żeberka!
Agnieszka-87-25 31.12.2013 08:07
kuszące danie
ankaryba 19.11.2013 14:55
bardzo lubię :-)
jordi 21.10.2013 20:53
smaczne mięsko
Róża1 28.09.2013 11:30
palce lizać:-)
olkaaa 04.09.2013 07:37
już dawno nie jadłam
IwonaKa 23.08.2013 11:12
pycha żeberka

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat