Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone w sosie z cebulą
Żeberka duszone to pomysł na obiad dla wszystkich tych, którzy doceniają tradycyjne, polskie smaki. Najlepsze żeberka to właśnie te duszone, których mięso odchodzi od kości i jest wyjątkowo soczyste. Efekt soczystego i miękkiego mięsa można uzyskać właśnie poprzez duszenie żeberek. Oto opinia jednej z użytkowniczek, która wypróbowała przepis ten na żeberka duszone: Mimo, że mam już trochę lat, nigdy nie robiłam żeberek duszonych. Dziś odważyłam się i wyszły pyszne! Polecam przepis!
Kroki postępowania
Żeberka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą i pieprzem oraz obsypujemy mięso słodką papryką. Odstawiamy na 15 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na dużym ogniu żeberka z każdej strony.
Przekładamy wszystko do większej patelni, dolewamy tyle wody, aby żeberka były prawie przykryte i zagotowujemy.
Cebule kroimy w drobną kostkę i dodajemy do potrawy. Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę.
Po tym czasie dodajemy mąkę rozmieszaną w śmietanie i wszystko jeszcze raz zagotowujemy.
Żeberka polane sosem podajemy z ziemniakami, pyzami lub pieczywem.
