Zdrowe kakaowo-bananowe ciasto z fasoli (bezglutenowe, bez mąki)

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • fasola czerwona

    1 puszka
  • jajka

    2 sztuki
  • kakao

    2 łyżki
  • banan

    1 sztuka
  • soda oczyszczona

    1/2 łyżeczki
  • siemię lniane mielone

    1 łyżka
  • miód płynny

    1 łyżka
  • aromat waniliowy

    kilka kropel

Polewa:

  • olej kokosowy

    3 łyżki
  • woda

    3 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • cukier trzcinowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę płuczemy na sitku. Następnie blendujemy ją z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do niewielkiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.


Po upieczeniu ciasta, wyjmujemy je z foremki, łapiąc za papier do pieczenia i wyciągając na kratkę do pieczenia.

Wszystkie składniki na polewę wkładamy do niewielkiego rondelka i mieszamy do zagotowania. Następnie zdejmujemy z ognia i jeszcze gorącą polewamy ciasto.

slodkieniebo
Ciasto jemy dopiero po całkowitym wystygnięciu i przechowujemy w lodówce. Wierzch można posypać dodatkowo mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 16.10.2015 17:09
wygląd zachęcająco :)
Habibi 16.10.2015 11:47
piekę muffinki i ciasto fasolowe, ale dla pewności dodaję zawsze 1-2 łyżki mąki bezglutenowej bo jest najpełniejsza ii powoduje, że ciasto jest bardziej sypkie ;)
mirosława4 16.10.2015 11:23
ciekawy przepis
wwwiolka 16.10.2015 11:23
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat